Altijd wind mee

In een bizar beleggingsjaar springt één ding er bovenuit: de techsector, aangevoerd door het super vijftal Facebook, Apple, Amazon, Microsoft en Google (FAAMG), lijkt vrijgesteld van tegenwind.

De afgelopen jaren lieten techbedrijven het peloton al mijlenver achter zich. Toen de markt begin dit jaar instortte, vergrootte team tech haar koppositie. En wie leidde de stormachtige demarrage die daarop volgde? Je raadt het al.

Is er een groep elite renners ontstaan die zonder hobbels naar de finish sprint? Zijn er tegen alle beurswetmatigheden in nu aandelen beschikbaar met een superieur rendement én een verwaarloosbaar risico?

Tesla, een bedrijf dat hard op de FAAMG deur bonkt, is een goede kandidaat om die hypothese te testen. De koers van het geesteskind van Elon Musk explodeerde dit jaar met 650 procent. Met een beurswaarde die de afgelopen week de 600 miljard oversteeg, was Tesla meer waard dan alle andere autofabrikanten bij elkaar. Terwijl haar bijdrage aan de mondiale autoverkopen nog geen één procent bedraagt. Natuurlijk, Tesla is ontegenzeggelijk op vrijwel alle vlakken innovatiever geweest dan haar ouderwetse concurrenten, maar die zijn bij elkaar nog steeds goed voor 98% van alle R&D uitgaven in de autosector.

Is Tesla’s beurswaarde een kwestie van gezond verstand of een speculatieve bubbel? De tijd zal het leren, maar onder één wetmatigheid komt zelfs Tesla niet uit: aandeelhouder is een ander woord voor eigenaar en het rendement op Tesla aandelen is daarom, net als bij ieder ander bedrijf, uiteindelijk afhankelijk van de winst die door het bedrijf zelf wordt gegenereerd. Met een koers van 650 dollar per aandeel nemen beleggers daar een flink voorschot op. Want zelfs als je genoegen zou nemen met vijf procent winstgevendheid, zou Tesla daar zo’n 30 miljard dollar per jaar voor moeten verdienen, waarmee het tot de allerwinstgevendste bedrijven in de geschiedenis zou behoren.

Kan deze techlieveling die verwachting waarmaken? Zelfs rasoptimist Musk, na Jeff Bezos op dit moment de rijkste man ter wereld, heeft er een hard hoofd in. ‘Tesla stock price is too high in my opinion’, twitterde hij begin mei, terwijl het prijskaartje op dat moment slechts een fractie was van de huidige waarde.

Misschien slaat het weer ook voor de snelste klimmers een keertje om.

We wensen je veel financiële rust,

Jolmer en Marius

Columns

Alle columns
Het scheelt maar een half procent
Column  |  12 december 2021

Het scheelt maar een half procent

Lees verder
Het gaat niet om wat je hebt
Column  |  09 september 2021

Het gaat niet om wat je hebt

Lees verder
Gratis gerommel
Column  |  08 augustus 2021

Gratis gerommel

Lees verder