De Beste investering

Zeker nu we gedwongen thuis zitten, zijn schermen onze constante metgezel. De een gebruikt zijn smartphone voor status updates en verzamelt opgewonden hartjes en duimpjes. De ander checkt op zijn computer constant zijn WhatsApp en emails, leest obsessief het laatste nieuws of droomt juist weg bij films die ons even de realiteit laten vergeten.

Wat als je zou besluiten één uur per dag deze digitale stroom uit te schakelen om in jezelf te investeren? Als je elke dag die tijd zou gebruiken om te lezen, na te denken, te schrijven, of cursussen te volgen om zo stap voor stap je kennis te vergroten en je vaardigheden te verbeteren?

Je terugtrekken en de ruis om je heen uitschakelen kan het verschil maken tussen stilstand en ongekend succes. Neem Charlie Munger, de zakenpartner van Warren Buffet. Als jonge advocaat nam hij het besluit om één uur per dag aan zijn belangrijkste klant te verkopen: hij zelf. De gederfde inkomsten nam hij voor lief.

In het uur dat hij zo had vrijgemaakt, las hij over alles wat hem interesseerde – van vastgoed en beleggen tot kunst en wetenschap. Munger ziet die investering als het fundament voor zijn latere succes. Hij gelooft er zozeer in, dat hij met de jaren het aantal uren dat hij in boeken of bespiegelingen is verzonken, alleen maar heeft uitgebreid.

We schrijven in deze column veel over hoe je je geld verstandig kunt beleggen. Over het vergroten van je financial capital. Maar wat Munger’s voorbeeld duidelijk maakt is dat je financiële en emotionele welzijn begint met investeren in je human capital.

Ook hier geldt het ‘rente op rente effect’. Als we elk jaar een paar procent wijzer worden, groeit onze kennis en kunde in absolute zin steeds sneller en daarmee het potentieel om ons menselijk kapitaal om te zetten in financieel kapitaal. Maar het emotionele rendement is misschien nog wel belangrijker. Weinig dingen leiden tot meer geluk en tevredenheid dan het leren van iets nieuws. Dat je juist nu de kans hebt om daaraan te werken is een onverwacht lichtpuntje in een sombere tijd. De beste investering ben je zelf.

We wensen je goede gezondheid en veel financiële rust,

Jolmer en Marius

Columns

Alle columns
De goeie nieuwe tijd
Column  |  12 december 2020

De goeie nieuwe tijd

Lees verder
Altijd wind mee
Column  |  12 december 2020

Altijd wind mee

Lees verder
Stug in stilte
Column  |  12 december 2020

Stug in stilte

Lees verder