De eerste stap

De lege pizzadoos. De ongebruikte sapcentrifuge. Hoewel Erik al jaren snakt naar een gezonder leven, hoef je geen Sherlock Holmes te zijn om de sporen van zijn gestrande pogingen te traceren. Het probleem is dat Erik de lokroep van veel en ongezond eten moeilijk kan weerstaan. Bij elke poging worden groentesappen na een week verdrongen door de pizzalijn.

We herkennen ons allemaal in Erik en zijn moeizame weg naar een gezondere levensstijl. Waarom schieten we onszelf iedere keer in de voet? Een belangrijke factor is dat we geprogrammeerd zijn om toekomstige gebeurtenissen minder gewicht toe te kennen dan zaken die nu voor de deur staan. We verdisconteren de toekomst, zou een econoom zeggen.

Hoe werkt dit? Onderzoekers aan Stanford University namen de proef op de som en gaven een groep kinderen de keuze tussen één marshmallow nu of twee een kwartiertje later. Slechts één op de drie kreeg het voor elkaar om de volle 15 minuten te wachten. De kinderen die de tijd kwijlend hadden uitgezeten bleken jaren later in vele opzichten succesvoller dan hun ongeduldige leeftijdsgenoten.

De spanning tussen genieten nu en een grotere beloning in de toekomst, speelt ook bij de opbouw van ons pensioen. Natuurlijk willen we er allemaal voor zorgen dat we later niet in de problemen komen, maar in de praktijk legt de discipline om te sparen het toch vaak af tegen het lekkere etentje, de verre vakantie, of de nieuwe keuken.

Bij pensioenopbouw wordt de inherente voorkeur voor het ‘nu’ nog versterkt door de onzekerheid over toekomstige resultaten. Wat gaat er gebeuren met de beurs? Is dit niet een heel slecht moment om te beginnen? We hebben het al vaker gezegd in deze column: de huidige stand van de beurs is niet belangrijk voor wie nog vele jaren geld opzij moet leggen. Over een lange periode beleg je je geld uiteindelijk tegen een gemiddelde koers. Dat levert vrijwel zeker stevig meer rendement op dan een spaarrekening en gegarandeerd meer dan als je je geld nu opsoupeert.

Een paar euro vandaag voelt misschien als een druppel op de gloeiende plaat van 30 jaar pensioen. Het uitstellen van de eerste stap lijkt ‘gratis’. Maar zonder die eerste stap kom je nergens en hoe eerder je begint, hoe meer je gebruik kunt maken van de magie van exponentieel rendement.

Dus haal je hoofd uit die pizzadoos en start vandaag met je appel voor de dorst. Bijvoorbeeld door te beleggen in een wereldwijd aandelenfonds van Vanguard, Think of Actiam. Bewaak je discipline met een automatische overschrijving naar je beleggersrekening. En als je die eerste stap eenmaal gezet hebt, geniet je ook meer van de wandeling door het hier en nu.

We wensen je veel financiële rust,

Marius en Jolmer

Deze column werd in oktober in ‘Effect’ gepubliceerd. Effect is het tijdschrift van de VEB (Vereniging van Effectenbezitters), waarin wij maandelijks een column schrijven

Columns

Alle columns
Het gaat niet om wat je hebt
Column  |  09 september 2021

Het gaat niet om wat je hebt

Lees verder
Gratis gerommel
Column  |  08 augustus 2021

Gratis gerommel

Lees verder
Crypto en het inflatiespook
Column  |  06 juni 2021

Crypto en het inflatiespook

Lees verder