De kunst van kleine stappen

“Niemand wil advies, alleen bevestiging”, schreef John Steinbeck ooit. Ignaz Semmelweis ondervond dat aan den lijve toen hij halverwege de negentiende eeuw aantoonde dat handen wassen het aantal sterfgevallen op de operatietafel drastisch vermindert.

Semmelweis was verantwoordelijk voor twee kraamafdelingen in Wenen: één voor artsen in opleiding, de andere voor vroedvrouwen. Het aantal sterfgevallen verschilde opmerkelijk. Bij de jonge artsen stierf tien procent van de moeders aan kraamkoorts. Bij de vroedvrouwen vier procent.

Semmelweis ontdekte de oorzaak: de anatomie colleges die artsen in opleiding volgden. Hun ongewassen handen brachten regelmatig bacteriën mee vanuit de snijzaal naar de geboortekliniek. Nadat Semmelweis handen wassen verplicht had gesteld, zakte het sterftecijfer in beide klinieken tot onder de één procent.

Ondanks die klinkende resultaten hoonden Semmelweis’ collega’s zijn bevindingen weg. Inmiddels is het belang van handen wassen wetenschappelijk breed erkend. Maar uit onderzoek van promovenda Anita Huis blijkt dat nog steeds zon’ 80% van de protocollen voor handhygiëne in Nederlandse ziekenhuizen niet goed worden nageleefd.

Waarom deze kloof tussen intentie en implementatie? In een column uit 2013 opperde Ben Tiggelaar een aantal verklaringen. Het is druk. We worden afgeleid. Andere mensen doen het ook niet. Het duurt nog zo lang voordat we de gevolgen van onze acties zien.

Artsen zijn zeker niet uniek in hun weerstand. Ook het recept voor een solide financiële toekomst is wetenschappelijk goed doortimmerd: schrijf je doelstellingen op, beleg in een breed gespreide portefeuille die daar bij past, stort regelmatig bij en morrel er verder zo weinig mogelijk aan. Maar ook hier staan vaak praktische zaken en afleidingen een slagvaardige implementatie in de weg.

Neem daarom deze kerst eens (samen) de tijd om uit te vinden wat echt belangrijk voor je is in het leven. Wat wil je met je vermogen bereiken? Bespreek dit direct na de vakantie met je financiële vertrouwenspersoon en vertaal het in een concreet plan. Semmelweis heeft bewezen dat de crux soms in kleine stappen zit. Maar je moet ze wel nemen.

We wensen je veel financiële rust in het nieuwe jaar,

Marius en Jolmer

Deze column werd in december in ‘Effect’ gepubliceerd. Effect is het tijdschrift van de VEB (Vereniging van Effectenbezitters), waarin wij maandelijks een column schrijven.

Columns

Alle columns
Het gaat niet om wat je hebt
Column  |  09 september 2021

Het gaat niet om wat je hebt

Lees verder
Gratis gerommel
Column  |  08 augustus 2021

Gratis gerommel

Lees verder
Crypto en het inflatiespook
Column  |  06 juni 2021

Crypto en het inflatiespook

Lees verder