Duik niet onder de deken

Terreur, burgeroorlogen, vluchtelingen, natuurrampen en schuldencrises. Als je de krantenkoppen leest, krijg je soms misschien de neiging om onder je deken te kruipen. Je zou niet de enige zijn. Uit een recent rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat Nederlanders in ruime mate verwachten dat de volgende generatie het moeilijker zal krijgen dan zijzelf.

Leven we historisch gezien inderdaad in zulke zorgelijke tijden? Om die vraag te beantwoorden, moeten we ons onttrekken aan de brei van dagelijks nieuws. Zoals Bill Clinton ooit zei: “Follow the trendlines, not the headlines”.

En die trends laten een ander beeld zien. Hoewel het aantal slachtoffers als gevolg van gewelddadige conflicten de afgelopen twee jaar iets hoger was, is de wereld nu veel veiliger dan in de jaren ’80 en ’90 en onvergelijkbaar met de wereld tijdens Stalin, Mao en de twee wereldoorlogen. Verder daalt het aantal moorden wereldwijd al jaren en is er, hoewel nog steeds op een onacceptabel hoog niveau, ook veel minder geweld tegen vrouwen en kinderen. De algemene levensverwachting, mede dankzij verbeterde medische zorg en gezondere voeding, blijft wereldwijd gestaag stijgen.

Dat laatste geldt zeker voor Nederland, waar de levensverwachting in één decennium met twee tot drie jaar is toegenomen. Ook andere binnenlandse trends zijn ronduit positief. De criminaliteit is historisch laag, we zijn beter opgeleid, ons inkomen is bijna terug op het niveau van voor 2007 en technologische vooruitgang heeft ons leven ongelooflijk veel comfortabeler gemaakt. Vorige generaties zouden blindelings met ons willen ruilen.

Laat je dus niet opzwepen door de slecht nieuws carrousel. De toekomst is onvoorspelbaar en op korte termijn kunnen omstandigheden onverwacht verslechteren. Maar op de lange termijn ben je vrijwel zeker beter af dan waar je begonnen bent. Dat geldt ook voor de ontwikkelingen op de beurs. Stemt het nieuws je somber? Duik dan in trends, niet onder je deken.

We wensen je veel financiële rust,

Marius en Jolmer

Columns

Alle columns
Het gaat niet om wat je hebt
Column  |  09 september 2021

Het gaat niet om wat je hebt

Lees verder
Gratis gerommel
Column  |  08 augustus 2021

Gratis gerommel

Lees verder
Crypto en het inflatiespook
Column  |  06 juni 2021

Crypto en het inflatiespook

Lees verder