Eerste hulp bij rente-angst

Je rijdt in je degelijke diesel tegen een berg op. Hij brengt je al jaren gestaag naar de gewenste bestemming, maar vandaag kruipt hij met een verontrustende slakkengang omhoog. Als er dan ook nog eens een glimmende cabrio voorbij stuift, is de conclusie onvermijdelijk. De diesel moet ingeruild worden voor een sneller model.

Veel beleggers herkennen dat gevoel. Omdat centrale banken over de hele wereld Sinterklaas spelen, hangen rentes structureel rond het vriespunt. Vertrouwde spaarrekeningen en obligaties brengen niks meer op. Je wordt dus gedwongen om een hoger rendement te zoeken.

Dat is tenminste de boodschap van veel financiële experts, die in dezelfde adem hoogrenderende beleggingsproducten aanprijzen. ‘Hier een mooie MKB lening en een vastgoed fonds’. Of: ‘kijk eens naar deze puike obligaties uit ontwikkelingslanden: daar wordt tenminste nog fatsoenlijk rente op betaald.’

Het is verleidelijk om te denken dat de lage rente drastische stappen vergt om je doelen te halen. Maar vergeet nooit de ijzeren beleggingswet: geen hoger rendement zonder hoger risico.

Er kunnen best goede redenen zijn om je allocatie bij te stellen, maar paniek over de lage rente hoort daar niet bij. Want wie is er bereid om in dit klimaat wél hoge rentes te betalen? M.a.w. waarin beleg je eigenlijk als in die nieuwe producten investeert? Veilige, goed draaiende bedrijven? Solide overheden uit stabiele landen? Wallstreet analist Ray DeVoe omschreef de gevolgen van de blinde focus op rendement als volgt: More money has been lost reaching for yield than at the point of a gun. En ja, ook als je obligaties met lage rentes inruilt voor aandelen met een hoog dividend, gaat je risico omhoog.

Wat moet je dan wel doen? Als de rente laag blijft, moet je in de toekomst misschien wel meer sparen. Lees: meer verdienen en/of minder uitgeven. Niet ideaal, maar beter dan een portefeuille die door onoverzichtelijke risico’s implodeert.

Je risicoprofiel blijft onveranderd afhankelijk van je doelstellingen en je temperament. Niet van de rentestand! Voorlopig kun je misschien het beste met een muziekje aan in je vertrouwde diesel blijven zitten. Aan de andere kant van de berg loopt het tempo heus weer op. Zwaai ondertussen nog even naar de cabrio die rokend langs de kant staat.

We wensen je veel financiële rust.

Marius en Jolmer

Deze column werd in oktober in ‘Effect’ gepubliceerd. Effect is het tijdschrift van de VEB (Vereniging van Effectenbezitters), waarin wij maandelijks een column schrijven.

Columns

Alle columns
Het gaat niet om wat je hebt
Column  |  09 september 2021

Het gaat niet om wat je hebt

Lees verder
Gratis gerommel
Column  |  08 augustus 2021

Gratis gerommel

Lees verder
Crypto en het inflatiespook
Column  |  06 juni 2021

Crypto en het inflatiespook

Lees verder