Gamestop, maar geen game over

Gamestop, het beleggingsverhaal van dit jaar, lijkt op het eerste gezicht een klassiek geval van David versus Goliath. In deze 21ste-eeuwse versie van het verhaal velden de kwajongens van WallStreetBets hedgefonds-gigant Melvin Capital met een welgemikt schot van de katapult. De kwajongens werden op slag miljonair, terwijl Melvin drie miljard bij elkaar moest bedelen om niet kopje onder te gaan. De saga trok mondiaal de aandacht als perfect voorbeeld van democratiserende kracht van sociale media, waarmee gewone jongens de elite kunnen verslaan.

Wat in deze verhaallijn ondergesneeuwd raakt, is hoe opmerkelijk het is dat er überhaupt nog hedgefondsen zijn om op de korrel te nemen. Dit is namelijk zeker niet de eerste keer dat een hedgefonds belabberde resultaten haalt. Sterker, de wereldwijde hedgefonds index van Hedge Fund Research verliest het al 18 jaar op een rij van de meest simpele indexportefeuille van 50% aandelen en 50% obligaties. Om dit even in perspectief te zetten: de kans om 18 keer achter elkaar munt te gooien is 1 op een kwart miljoen!

En ze verloren niet op het nippertje, nee, de hedgefondsen verloren met gemiddeld vier procent PER JAAR! Met andere woorden: als de sjieke hedgefondsklanten hun vermogen eind 2001 niet aan de Goliaths van de industrie hadden toevertrouwd, maar met de index-Davids hadden meebelegd, hadden ze zes keer zoveel verdiend.

Hoe kan het dat een sector met zo'n abominabele staat van dienst nog steeds bestaat? Omdat de drijfveer van de hedgefondsbelegger uiteindelijk dezelfde is als die van de WallstreetBets kwajongens. Beiden dromen van de grote klapper. En hoe onmetelijk klein de kans op succes ook is, een enkel succesverhaal houdt de droom weer jaren in stand. Zoals wel vaker winnen hoop en hebberigheid het van statistiek.

De lachende derde zijn de hedgefondsmanagers, want dankzij hun beloningsstructuur gebaseerd op het principe: “kop ik win, munt u verliest”, is statistiek voor hen niet erg relevant. Gamestop is voor deze elite dan ook zeker geen game over.

We wensen je veel financiële rust,

Jolmer en Marius

Columns

Alle columns
Het scheelt maar een half procent
Column  |  12 december 2021

Het scheelt maar een half procent

Lees verder
Het gaat niet om wat je hebt
Column  |  09 september 2021

Het gaat niet om wat je hebt

Lees verder
Gratis gerommel
Column  |  08 augustus 2021

Gratis gerommel

Lees verder