Houd koers

Half Nederland heeft de zeilboot weer het water in getakeld. Het merendeel van deze zeilers weet prima dat je het weerbericht moet uitpluizen voor je uitvaart. Toch zullen reddingshelikopters ook dit seizoen weer door de wol geverfde schippers uit het water vissen.

Natuurlijk kan de meest ervaren zeiler worden overvallen door een weersomslag die niemand had zien aankomen. Maar het komt vaker voor dat zeilers zich niet aan hun eigen regels houden. “Wat een lekker windje en strakke blauwe lucht”, vertellen we onszelf op de kade. ”Die storm die is voorspeld, zal zo’n vaart wel niet lopen!”

Zelfbedrog is een menselijk trekje dat ook beleggers parten speelt. We weten dat we onze vingers branden als we de markt proberen te timen en individuele aandelen selecteren. Maar dan brengt dat artikel over de herstellende olieprijs ons aan het twijfelen. Toch wat aandelen Shell kopen?

We realiseren ons dat prestaties van hedgefondsen omgekeerd evenredig zijn met hun opgeklopte praatjes en kosten, maar dan lopen we op een borrel die hedgefonds manager tegen het lijf die elk jaar weer 15% rendement bij elkaar short en longed. Misschien daar toch maar een plukje vermogen in steken?

Hoe menselijk ook, probeer die emoties in bedwang te houden. Schrijf op een A4-tje wat je doelen zijn en hoe je die wilt bereiken. Schrijf ook je valkuilen op en de listen waarmee je ze gaat omzeilen. Bouw voor elke belangrijke beslissing bijvoorbeeld een week bedenktijd in. Of spreek met jezelf af dat je eerst met drie verstandige mensen overlegt voor je van je plan mag afwijken.

Ook een kritische financiële vertrouwenspersoon kan heel bruikbaar zijn om beleggers op hun zwakke momenten een spiegel voor te houden. Wie verstandig is, zoekt als vermogensbeheerder daarom geen meedeinende matroos maar een onafhankelijke stuurman met wie je samen de doelstellingen bepaalt en die ongezouten laat horen als je van je eigen koers afwijkt.

We wensen je veel financiële rust,

Marius en Jolmer

Deze column werd in mei in ‘Effect’ gepubliceerd. Effect is het tijdschrift van de VEB (Vereniging van Effectenbezitters), waarin wij maandelijks een column schrijven.

Columns

Alle columns
Het gaat niet om wat je hebt
Column  |  09 september 2021

Het gaat niet om wat je hebt

Lees verder
Gratis gerommel
Column  |  08 augustus 2021

Gratis gerommel

Lees verder
Crypto en het inflatiespook
Column  |  06 juni 2021

Crypto en het inflatiespook

Lees verder