Koffiedik

‘Proberen de toekomst te voorspellen is als ’s nachts, met je lampen uit over een landweggetje proberen te rijden, terwijl je door je achterruit kijkt’, zei managementgoeroe Peter Drucker ooit. Wie terugkijkt op 2016 kan hem alleen maar gelijk geven.

Niet alleen uitslagen van referenda en verkiezingen weigerden zich bij de vooraf breed gedeelde inschattingen neer te leggen. Ook de beurzen trokken zich weinig aan van het leger professionele koffiedikkijkers dat ze op de voet volgt.

Zo waren de experts eind 2015 somber over de vooruitzichten van de energie- en financiële sector. En niemand repte toen over de gouden kansen op de beurzen van Brazilië en Rusland. Toch werden dat de winnaars van 2016. Ook het Damrak had een verrassing in petto. Uitgerekend het noodlijdende ArcelorMittal stak iedereen naar de kroon met een rendement van maar liefst 132%. En wie had na de historisch slechte start nog voorzien dat 2016 de boeken in zou gaan als een prima beleggingsjaar?

Ondanks al die missers zijn we ook dit jaar weer met lijstjes overspoeld: van de meest belovende aandelen en sectoren tot de ontwikkeling van de goudprijs en rentestand. Waarom blijven experts hun hoofd op het hakblok leggen? Omdat beleggers ervan smullen. De lijstjes vervullen een oerbehoefte om grip te krijgen op een onzekere wereld en ze laten ons dromen over bergen met geld.

Zolang we het bij dromen laten en de voorspellingen verder vooral zien als vermaak, is daar weinig mis mee. Heerlijk om later te kijken hoe de goeroes de plank hebben misgeslagen. Maar gebruik de lijstjes niet als beleggingsgids: gedetailleerde voorspellingen leiden tot zeer beperkte spreiding van je portefeuille, wat het risico vergroot dat je vermogen verdampt.

Diep in ons hart kennen we het enige juiste antwoord op de vraag wat de beurs ons in 2017 gaat brengen: geen flauw idee! Dus laat je niet gek maken door alle buitenkansjes die de beleggingsexperts ook dit jaar weer voor je neus zullen hangen: het zijn louter illusies. Beleg geduldig en gedisciplineerd en investeer de tijd die je zo vrijmaakt om van 2017 een fantastisch jaar te maken.

We wensen je veel financiële rust in het nieuwe jaar,

Marius en Jolmer

Columns

Alle columns
Het gaat niet om wat je hebt
Column  |  09 september 2021

Het gaat niet om wat je hebt

Lees verder
Gratis gerommel
Column  |  08 augustus 2021

Gratis gerommel

Lees verder
Crypto en het inflatiespook
Column  |  06 juni 2021

Crypto en het inflatiespook

Lees verder