Slapend rijk

In de jaren negentig schoof de eerste golf daghandelaren achter hun computers in de huiskamer. Gewapend met een beleggingsrekening en realtime data probeerden ze gekluisterd aan hun beeldscherm, koersfluctuaties om te zetten in klinkende munt.

In 2020 is een verse generatie daghandelaren opgestaan. Terwijl we in maart de deuren op slot deden en de beurs instortte, konden online brokers de vraag naar nieuwe beleggingsrekeningen nauwelijks aan. Onder hen een grote groep jonge, onervaren beleggers met een voorliefde voor actief handelen. De beurs als een spannend spelletje voor op je smartphone.

Achteraf bleek maart een uitstekend moment om in te stappen. Corona paniek bereikte ijle hoogtes en aandelen lagen in de uitverkoop. Wat volgde was een periode van ongekende koersstijgingen. De vroege vogels die in maart zijn begonnen hebben vrijwel zeker uitstekende resultaten geboekt. Maar beginnersgeluk is geen beleggingsstrategie. Sterker: grote kans dat zo de misvatting wortel schiet dat niet het algemene beursklimaat, maar het eigen scherpe inzicht de oorzaak was van sappige koerswinsten. En dat legt de basis voor ongezonde speculatieve gewoontes.

Talloze onderzoeken geven aan dat actieve handelaren gemiddeld genomen een belangrijk deel van het lange termijn beursrendement mislopen, en dat daghandelaren het slechtste af zijn. Dat ze door voortdurend in en uit te stappen zichzelf zichelf opzadelen met hoge transactiekosten en cashposities met een lager verwacht rendement dan aandelen, was al bekend. Nieuw onderzoek van o.a. de New York Federal Reserve bevestigt een andere oorzaak: koerswinsten op Amerikaanse beurzen zijn de afgelopen decennia voornamelijk ’s nachts behaald. Nagenoeg 100 procent van de winst zat in de sprongetjes tussen de sluit- en openingskoers. Na het sluiten van de beurs dus, terwijl de daghandelaren liggen te slapen.

Overdag op en neer stuiterende koersen najagen is een kostbare hobby. Verstandige beleggers kopen aandelen voor de lange termijn en worden zo letterlijk slapend rijk.

We wensen je veel financiële rust,


Marius en Jolmer

Columns

Alle columns
Crypto en het inflatiespook
Column  |  06 juni 2021

Crypto en het inflatiespook

Lees verder
Duurzaam Doolhof
Column  |  06 juni 2021

Duurzaam Doolhof

Lees verder
Sluimerende supercomputer
Column  |  05 mei 2021

Sluimerende supercomputer

Lees verder