Stop de AEX!

“AEX op hoogste punt sinds 2001!”, stond deze week op de voorpagina van het FD. Ook elders berichtten de media hijgend over de verrichtingen van de belangrijkste barometer van beleggend Nederland. Voor sommige lezers is zo’n record reden voor hebberigheid en aanhoudend beursoptimisme, terwijl het bij anderen tot zorgen leidt. “Eenmaal aangekomen op de top, leiden alle wegen naar beneden”, roept een stemmetje in hun hoofd.

De huidige stand van de beurs zegt echter weinig over haar toekomstig pad en beslissingen of zorgen als gevolg van vermeende records zijn volledig arbitrair. Zeker als het gaat om de ’s Neerlands favoriete index, de AEX.

Zoals we al eens schreven is de AEX namelijk een onzinnige graadmeter voor de lange termijn prestaties van de Amsterdamse beurs en ronduit misleidend als benchmark voor vermogensbeheerders en beleggingsfondsen. Er mist namelijk een cruciaal ingrediënt: het dividend.

Dat lijkt op het eerste gezicht misschien geen groot gemis, maar leidt, zeker op de lange termijn, tot enorme verschillen. Concreet: de alom gehanteerde AEX prijsindex begon op 1 januari 1983 op een stand van 100 gulden, omgerekend 45 euro en 38 cent. Nu, bijna 37 jaar later, schommelt zij rond de 600 grens, ruim 13 keer zo hoog. Indrukwekkend, maar voor velen ook een teleurstelling omdat op het slot van vier september 2000 de ‘magische grens’ van 700 al eens werd gepasseerd. 19 beursjaren verder en we zijn nog niet eens terug bij af.

In 1983 begon ook de AEX herbeleggingsindex op hetzelfde niveau van 45,38. Deze index houdt wel rekening met het effect van herbelegde dividenden en passeerde deze week de grens van 2000, terwijl 19 jaar geleden op diezelfde 4de september slechts 1272 werd aangetikt. Niks geen stilstand dus! De ‘magische grens’ werd al meer dan vier jaar geleden verbroken, en zelfs als je op de absolute top van de internetbubbel was ingestapt, had je als belegger in het daadwerkelijke mandje AEX aandelen inmiddels alweer meer dan 60% rendement gemaakt.

Nog een vergelijking: de AEX herbeleggingsindex laat zien dat een belegger die vanaf 1983 alle AEX aandelen had gekocht en zijn dividenden had herbelegd, zijn vermogen met een factor 44 (4.400%) zou hebben zien toenemen. Op basis van de conventionele AEX index (zonder dividenden) zou je denken dat dat ‘slechts’ een factor 13 was geweest. Natuurlijk, er zijn mensen die hun dividend opsouperen en niet herbeleggen, maar die genieten jaarlijks van extra inkomen. Inkomen dat volkomen wordt genegeerd door de ‘normale’ AEX.

Kortom, de traditionele AEX index is als graadmeter onzinnig. Dat wil niet zeggen dat zorgen over de toekomst van de beurs ook onzinnig zijn, maar het onderstreept hoe arbitrair het is om je bij die zorgen te laten leiden door (AEX) koppen in de krant.

We wensen je veel financiële rust,

Jolmer en Marius

Ps. In bovenstaande rekenvoorbeelden hebben we de kosten van beleggen buiten beschouwing gelaten.

Columns

Alle columns
Beleggers FOMO
Column  |  09 september 2020

Beleggers FOMO

Lees verder
Slapend rijk
Column  |  09 september 2020

Slapend rijk

Lees verder