This too shall pass

De amygdala is de brandweerkazerne van onze hersenen. Bij gevaar luidt zij het stress alarm, waarna onmiddellijk een stoot adrenaline en cortisol je lichaam wordt ingepompt. Alles staat op scherp. Je ademhaling versnelt, je bloeddruk vliegt omhoog en je hebt alleen nog oog voor het hier en nu en je directe omgeving.

Deze oer-respons gaf je vroeger een kans, wanneer je onverwacht oog in oog kwam te staan met een grizzlybeer. Maar ook nu helpt stress ons om te overleven in precaire situaties. Gierende adrenaline geeft ons immuunsysteem een opkikker in de strijd tegen virale infecties en helpt artsen en verplegers om dagen achter elkaar energie te houden op overvolle IC’s.

De keerzijde van deze monomane focus op het hier en nu is dat het zicht op de lange termijn verdwijnt. Rustig nadenken en doordachte beslissingen nemen voor de toekomst zijn er even niet meer bij. Nu de eerste paniek voorbij is, hebben we bij deze crisis daarom ook mensen nodig die niet aan de frontlinie werken. Die de tijd en expertise hebben om complexe modellen te analyseren en maatregelen te formuleren voor het publieke welzijn op de lange termijn.

Door duikelende koersen en een mediamolen die 24 uur per dag rampspoed voorspelt, sijpelt de angst ook bij beleggers binnen. Waar de angst regeert, verschrompelt de beleggingshorizon. Als de paniek dan overloopt, kan de verkoop van al je aandelen de lonkende uitweg lijken om weer rust te vinden. Voor de lange termijn is dat echter zelden een goede strategie.

Hoe voorkom je dat? Idealiter heb je in rustiger tijden, vrij van adrenaline en cortisol, je doelstellingen voor de lange termijn op een rij gezet. Is dat niet het geval, neem dan geen overhaaste beslissing. Praat eerst met verstandige mensen in je omgeving die de rust hebben bewaard en je kunnen helpen je focus weer op de juiste horizon te richten. Negeer ondertussen de onafgebroken nieuwsstroom en bedenk – ook in je donkerste momenten – this too shall pass.

We wensen je goede gezondheid en veel financiële rust,

Jolmer en Marius

Columns

Alle columns
De goeie nieuwe tijd
Column  |  12 december 2020

De goeie nieuwe tijd

Lees verder
Altijd wind mee
Column  |  12 december 2020

Altijd wind mee

Lees verder
Stug in stilte
Column  |  12 december 2020

Stug in stilte

Lees verder