Vermogensmeditatie

“Wie tegelijkertijd heel ontspannen en heel alert is, zal drie mooie eigenschappen van zijn bewustzijn ervaren: helderheid, vrijheid en rust.” Een quote van de Daila Lama? Confucius misschien? Nee, het is een uitspraak van Chade-Meng Tan, die bij Google niet alleen de eerste zoekmachine voor mobiele telefoons ontwikkelde, maar ook verantwoordelijk was voor de meditatie training binnen deze tech kolos.

In zijn boek Search Inside Yourself beschrijft Meng hoe meditatie is veranderd van een hobby voor hippies, naar een wetenschappelijk onderbouwde manier om ons brein en onze gemoedsrust positief te beïnvloeden. Geen wonder dus dat meditatie en mindfulness inmiddels door alle grote bedrijven in Silicon Valley worden omarmd en dat studenten op Harvard en Stanford in de rij staan om mindfulness vakken te volgen.

Mindfulness kan ook beleggers helpen: je leert er de waan van de dag door te negeren en je emoties de baas te blijven, zodat je op basis van realistische aannames je plan kunt trekken. Om het laatste vleugje wierook te verjagen, bouwen we het concept om tot een zakelijk drie stappenplan:

Neem eerst een paar passen terug om je financiële bewustzijn te verhogen. Welke levensdoelen streef je na en hoeveel geld heb je daar in de toekomst voor nodig? Heb je dit met je partner besproken en zitten jullie op een lijn?

De tweede stap: kijk met heldere blik naar je financiële realiteit. Bijvoorbeeld: hoeveel heb je tot nu toe gespaard en hoeveel denk je jaarlijks opzij te kunnen leggen? Geef je je geld uit aan dingen die je echt belangrijk en waardevol vindt, of ben je iemand van impulsieve aankopen en/of net te dure spullen?

Beide stappen creëren de vrijheid om op basis van rust en inzicht te beslissen welke veranderingen nodig zijn om je (financiële) doelen te bereiken. Vrijheid op basis van een bewuste en heldere kijk op de realiteit: dat is eerder het tegenovergestelde van zweverigheid.

We wensen je veel financiële rust in het nieuwe jaar,

Marius en Jolmer

Columns

Alle columns
Crypto en het inflatiespook
Column  |  06 juni 2021

Crypto en het inflatiespook

Lees verder
Duurzaam Doolhof
Column  |  06 juni 2021

Duurzaam Doolhof

Lees verder
Sluimerende supercomputer
Column  |  05 mei 2021

Sluimerende supercomputer

Lees verder