Luister naar Jip’s moeder

In kinderboeken zitten soms onverwachte beleggingslessen verscholen. Zoals het verhaal waarin Jip en Janneke gebiologeerd naar onrijpe aardbeien staren in de hoop dat ze snel rood worden. Jip’s moeder adviseert de diep teleurgestelde kinderen om lekker in een boom te klimmen. Dagen later, als ze de aardbeien alweer helemaal vergeten zijn, hangen ze klaar voor de pluk.

Beleggers die in dit roerige beursjaar in paniek hun portfolio blijven checken, zouden het advies van Jip’s moeder ter harte moeten nemen. Hoewel Nederlandse aandelen het sinds 1966 gemiddeld 5,2% per jaar beter deden dan de spaarrente, kwam dit extra rendement met veel heftigere schommelingen. Zo kregen beleggers negen keer een beurscorrectie van gemiddeld bijna 40% voor hun kiezen! Maar stalen zenuwen werden wel beloond met een 12 keer hoger rendement.

Staren naar je portfolio helpt niet bij die stalen zenuwen. Gebaseerd op de historie en gegeven de lage rente, is de kans dat je beleggingen in een willekeurige maand waarde verliezen 47 procent. Praktisch kop of munt dus. Een koersverloop zoals begin dit jaar is dus doodnormaal, maar toch raken we er massaal van in paniek. We zouden zo’n daling eigenlijk moeten omarmen, want juist dat risico is de reden dat je als aandeelhouder mag rekenen op een goed rendement.

Dat is wel een kwestie van lange adem: positieve en negatieve koersfluctuaties heffen elkaar pas op de lange termijn voldoende op. Zo is de verwachte kans op een negatief rendement na vijf jaar nog altijd bijna een kwart. Bij tien jaar 15 procent. Andersom betekent dit ook 85 procent kans dat je het (veel) beter doet dan met je spaarrekening.

Dus luister naar Jip’s moeder. Beleg voor de lange termijn. Klim in een boom en laat je vermogen met rust. En als je dan na een paar jaar weer eens een blik op je portefeuille werpt, is de kans groot dat je aangenaam verrast wordt.


Columns

Alle columns
Het gaat niet om wat je hebt
Column  |  09 september 2021

Het gaat niet om wat je hebt

Lees verder
Gratis gerommel
Column  |  08 augustus 2021

Gratis gerommel

Lees verder
Crypto en het inflatiespook
Column  |  06 juni 2021

Crypto en het inflatiespook

Lees verder